1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повече от 1 млрд. лева са предвидени за директните плащания за 2010 г.

Повече от 1 млрд. лева са предвидени за директните плащания за 2010 г.

От 771 млн. лева за кампания 2009 за директните плащания вече са изплатени 765 млн. лв

Министър – председателят на Република България Бойко Борисов официално откри Националния форум за разясняване на Схемите за подпомагане на земеделските стопани по Кампанията за директните плащания 2010 г., който се проведе в НДК. От 771 млн. лева за кампания 2009 за директните плащания вече са изплатени 765 млн. лв. Премиерът припомни, че за кампания 2007 г. за некоректно изплатени средства страната ни е глобена от Европейската комисия с 40 млн. лв., които в момента се обжалват. „затова трябва да бъдем дисциплинирани и да има контрол”, заяви той.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов призова кампания 2010 г. да протече прозрачно и да няма грешки. Той припомни, че в края на миналата година Народното събрание гласува дефицит от 500 млн. лв., от които 460 млн. бяха разпределени към земеделските производители. В условията на тежка финансова и икономическа криза българското земеделие получи своевременно необходимите средства. За първи път ние успяхме да изпълним обещанията към земеделските производители, посочи министърът. Това, което остава за плащане по кампания 2009 г. ще бъде изплатено след като се направят необходимите проверки по застъпване на площите, уточни министърът.

За кампания 2010 г. предвиденият пакет от средства е близо 1 млрд. лева, от които 328 млн. евро са от Европейския съюз, а 300 млн. лева от националния бюджет, обяви изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева. Дали този сектор ще бъде печеливш догодина или не зависи само от нас, подчерта зам.-министърът на земеделието Преслав Борисов. Той информира земеделските производители, че е създаден Кризисен щаб за организиране и провеждане на кампания 2010 г. Четири екипа от министерството и Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция  ще обикалят страната и по места ще разясняват на земеделските производители основните моменти по кампанията, като в един от екипите ще участва лично зам.-министърът.

Във форума участваха зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и експерти от министерството и фонда. В рамките на събитието бяха направени презентации на земеделските производители на Схемите за подпомагане на площ и новите схеми за национални доплащания за животни, както и основните стъпки при подаване на заявлението за подпомагане.

Презентациите можете да видите тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.