Повече от 20 милиона лева дължат малките селски общини у нас по програма САПАРД

Всяка пета община е заплашена от фалит

Голяма част от общините в България са заплашени от фалит. Повече от 20 милиона лева дължат малките селски общини у нас по програма САПАРД. Преди дни Държавен фонд "Земеделие" си поиска парите. Така една пета от общините в страната ще се окаже с блокирани сметки. В момента над 50 общини са със запорирани банкови сметки заради дългове към фирми.

По неокончателни данни на Министерството на финансите с блокирани сметки в момента са Кресна, Карлово, Лом, Приморско, Хаджидимово, Родопи, Бобовдол, Хасково. Блокирани, но вече освободени са сметките на Севлиево, Видин, Момчилград, Силистра и Велико Търново.

Прогнозата е броят на общините с блокирани сметки да се увеличава, информира bTV.

Общините в България дължат милиони левове не само към фирми изпълнителки, а и по програма САПАРД - 20 милиона лева. Община Брегово например е длъжник на САПАРД с 52 000 лева.

В момента тези общини получават от НАП възстановяване на средствата със съдебни изпълнителни листове, обясни изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова

"Няма как да толерираме подобно поведение - да харчат пари необмислено, а ние да покриваме сметките", заяви Венцислав Горанов, заместник финансов министър.

Заради проблема ще бъде създаден специален фонд за компенсации и корекции.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.