1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повече от 3 милиарда евро за развитие на селските райони

Повече от 3 милиарда евро за развитие на селските райони

 

Националният стратегически план за развитие на селските райони 2007-2013 г. вече е одобрен от Министерския съвет и изпратен за одобрение от ЕК. До края на този месец ще бъде изпратена и Програмата за развитие на селските райони за приемането й от ЕК.
Средствата, които България ще получи от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за 7-годишен период, възлизат на около 2 млрд. и 609 млн. евро. Като се прибави и националното съфинансиране от около 633 млн. евро общата сума възлиза на 3 млрд. 242 млн. евро.
Три са стратегическите цели на програмата. Първата цел е съсредоточена върху "развитие на конкурентоспособни и основани на иновации земеделие, горско стопанство и хранително-вкусова промишленост". Тази цел ще бъде постигната основно чрез прилагането на мерките по ос 1 от Програмата за развитие на селските райони, за която са заделени 42% от общия бюджет.
"Опазване на природните ресурси и околната Среда" е втората стратегическа цел по програмата, за която са заделени 27% от общия финансов ресурс. Тази цел ще бъде постигната основно чрез прилагането на мерките по ос 2. Третата стратегическа цел е насочена към "насърчаване на възможностите за заетост и подобряване качеството на живот в селските райони". Целта ще бъде постигната основно чрез прилагането на мерките по ос 3 от програмата, а финансовият ресурс възлиза на 31% от средствата.
До момента в България няма одобрени от аграрното министерство местни инициативни групи (МИГ) по смисъла на Лидер подхода. След като ЕК приеме Програмата за развитие на селските райони, МЗГ ще стартира процедура за набиране и одобрение на местни инициативни групи по Лидер подхода с много широка информационна кампания в страната и по медиите. Одобрението на тези инициативни групи ще става от аграрното министерство. Те се създават на териториален принцип, като в тези територии се изисква да живеят минимум 10 000 души и максимум 100 000 души. За една територия ще бъде одобрена само една местна инициативна./posredniknews.com

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.