1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повече от 30 местни производители се представиха с продукция на "ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО" в Пазарджик

Повече от 30 местни производители се представиха с продукция на "ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО" в Пазарджик

Инициативата на МЗХ има за цел да се предостави възможност за директен контакт между производителите и клиентите

Тридесет и двама местни производители се представиха със собствена продукция на изложението в град Пазарджик, което е част от кампанията на Министерство на земеделието и храните "Подкрепяме Българското". На откриването присъства зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов, който имаше възможност и да опита качествени плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти, хлебни изделия и други. Зам.-министър Костов, посочи че политиката на Министерството е ориентирана към защита на интересите, както на българските производители, така и на българските потребителите. Той подчерта, че земеделието е сектор, който трябва да бъде бизнес ориентиран и да е насочен към пазара, а не да е фокусиран само върху субсидиите и инструментите за подпомагане. "Българското земеделие вече се развива и утвърждава като стабилен икономически отрасъл и основна задача пред него трябва да е по-пряката, близка и адекватна връзка с българския потребител", каза зам.-министър Свилен Костов. Той допълни, че инициативата на Министерството има за цел да се предостави възможност за директен контакт между производителите и клиентите.

„Ако успеем в реализацията на идеята такива срещи между производители, преработватели и потребители да станат регулярни, това ще създаде една изцяло нова концепция за подкрепа на регионите на българското земеделско производство. Това ще затвърди доверието на потребителя и ще стимулира българския производител да поддържа добро качество на своя продукт,“ заяви Свилен Костов. Той подчерта, че един от най-добрите шансове за поддържане на качествена продукция е обединението в организации на производители, което става все по-популярно. Така фермерите ще могат пряко да защитават интересите си. Зам.-министърът акцентира върху доброволния характер на всяко обединение и че държавата може само да подпомага процеса с облекчаване на административните тежести, информация и финансова подкрепа чрез своите инструменти.

На кръгла маса преди откриването на Изложението в град Пазарджик бяха обсъдени наболели проблеми в земеделието. На нея присъстваха над 250 земеделски производители. На откриването на форума присъства и заместник-областният управител Стефан Мирев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.