1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повече от 30 млн. лева ще са нужни за справяне с щетите от наводнението в Добричко

Повече от 30 млн. лева ще са нужни за справяне с щетите от наводнението в Добричко

Общо 738 заявления за щети в жилищни имоти са подадени в община Добрич

Общо 30,629 млн. лв. са необходими за отстраняване щетите от наводнението от 20 юни в общините Добрич, Добричка и Балчик, пише dnevnik.bg.

Най-големи са пораженията в Добрич, където щетите са оценени на 28,6 млн. лв. За другите две засегнати общини - Добричка и Балчик, необходимите средства за нормализиране на ситуацията са съответно 1,1 млн. лв. и 882 хил. лв.

Данните са предоставени на областния управител Недко Марчев и той вече ги е изпратил до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Средствата са за разрушена и повредена инфраструктура, почистване, ремонт и корекции на речни корита, възстановяване на частни домове и имущество, разчистване на засегнати от наводнението райони.

Общо 738 заявления за щети в жилищни имоти са подадени в община Добрич.

Междувременно организирали се в социалната мрежа инициативни граждани "Да помогнем на Добрич" извършват активна дейност. Нейни доброволци обикалят засегнатите семейства още от първия ден на бедствието и описват унищожената покъщнина. Целта им е да разпределят възможно най-справедливо пристигащите дарения.

Окръжна прокуратура в Добрич образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Следствието изяснява причините, за наводнението, довело до смъртта на 62-годишен жител на града, както и до многобройни имуществени щети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.