1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повече от 3000 нарушения в европейските зоопаркове

Повече от 3000 нарушения в европейските зоопаркове

От Европейската асоциация отхвърлят обвиненията и упрекват природозащитниците в преследване на погрешно разбиране за благото на животните

Недостатъчно пространство, опасни заграждения и неправилно хранене – това са сред най-фрапиращите нарушения, установени от британската екоорганизация "Аспинал" в европейски зоологически градини. При тайни проверки, проведени в рамките на 18 месеца в 29 зоопарка, активистите са регистрирали повече от 3000 нарушения на правилата за защита на животните.
 
Нарушенията се отнасят до 162 вида бозайници, като слоновете са най-често засегнати и изпреварват по този показател носорозите, лъвовете, тигрите и жирафите. Сред установените проблеми са недостатъчното пространство, заграждения, които не отговарят на вида и в които често липсват басейни с вода, както и неподходяща храна.
Най-много нередности са регистрирани в зоологическите градини в Ниредхаза и Будапеща в Унгария, както и в Мадрид и Валенсия в Испания. Според природозащитната организация ръководителите на тези зоопаркове вредят на животните, като в същото време се прикриват зад мита за опазване на видовете, въпреки че нямат нужните знания и не показват необходимото внимание. "Аспинал" нарича това поведение "предателство спрямо обществеността, животните и природата".
 
От Европейската асоциация отхвърлят обвиненията и упрекват природозащитниците в преследване на погрешно разбиране за благото на животните. Председателката й Мифани Грифит обясни, че Асоциацията работи по най-новите и най-добрите научни постижения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.