1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повелителят на земите или ТКЗС по европейски

Повелителят на земите или ТКЗС по европейски

Как ще се отрази новата агенция на българското земеделие

От земеделското министерство обявиха, че се работи по проект за създаване на структура, по подобие на агенцията за горите, която да продава и отдава под наем терените - общо 2.24 млн. дка, от държавния поземлен фонд. Структурата ще отдава под аренда държавни парцели, ще купува и продава земи, а в най-крайния вариант - ще обработва сама площи и ще взима евросубсидии.

Идеята за създаване на орган, който да управлява земеделските земи, които са частна държавна собственост, не е нова. Тя бе лансирана за пръв път още при правителството на Симеон Сакскобургготски, като тогава концепцията бе за учредяване на държавно дружество, което да отдава под наем, продава и купува парцели. Впоследствие при кабинета на Сергей Станишев бе предлагана и нова концепция - за обособяване на изпълнителна агенция към земеделското министерство, но тя също не бе реализирана. И по двете идеи - за държавна компания и агенция, работеше сегашният зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов, който бе на същия пост тогава.

В седмичната анкета на Agro.bg попитахме: Необходимо ли е създаването на отделна агенция за управление на земите от държавния фонд? Потребителите са дали доста категоричен отговор - 70% от тях са против, убедени че новата структура ще изисква допълнителен чиновнически ресурс,  останалите 30 % подкрепят идеята. 10% от тях смятат, че агенцията ще улесни комасацията, други 20%  одобряват с мотив  да не се ползват държавни земи неправомерно от фермери.

Роенето на агенции към земеделското министерство обаче поставя въпроса какво точно върши шапката, не се ли раздува допълнително администрацията и дали новата структура няма да внесе поредна доза непрозрачност в управлението на държавната собственост.

Остава правителството да "успи" и еврокомисията да експериментира със социалистическото стопанство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.