1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повишен интерес към финансирането по агроекологичните мерки от ПРСР

Повишен интерес към финансирането по агроекологичните мерки от ПРСР

До 15 май са подадени заявления за над 8 млн. дка

Леко увеличение на кандидатите и регистрираните земи по най-популярната схема за директни плащания на площ, спад в животновъдството и изключителен интерес към непопулярните доскоро мерки за агроекология, който според неофициални източници се дължи на активизиране в сектор "Зърнопроизводство". Това сочат първите данни от тазгодишната кампания по кандидатстване за директни субсидии от ЕС и от националния бюджет. Земеделците можеха да подават заявления до 15 май в регионалните офиси на фонд "Земеделие". За тези, които са изпуснали този срок, е предвидено да кандидатстват до 9 юни, но със санкция за всеки ден закъснение.

През настоящата година селското стопанство бе подпомогнато с над 1.2 млрд. лв. от ЕС и националния бюджет.

Леко увеличение при плащанията на площ

Моментната картина при най-популярната схема за директни плащания на площ и тази година показва, че има леко увеличение на регистрираните земи за субсидии, както и на техните ползватели. До 15 май за субсидии са представени с близо 19 хил. дка повече земи от миналата година и съответно достигат над 36.04 млн. дка. Данните показват, че през тази година има с около 600 повече заявления за подпомагане, което показва, че макар и с малък ръст, нараства и броят на фермерите, искащи финансиране.

През последните няколко години увеличените земи за субсидии са тенденция, която се дължи на стартиралата обработка на повече запустели ниви предимно от фирмите в сектор "Зърнопроизводство".

Животните намаляват

Въпреки плавното увеличение на субсидиите за животновъдство тазгодишните кампания по кандидатстването за субсидии показва, че все още този сектор продължава с преструктурирането си, като броят на регистрираните животни намалява. По схемата, предвидена за кравефермите, е отчетен спад от над 8 хил. животни, а по тази за овце и кози - над 53 хил. От бранша периодично се оплакват от трудности, включително ниски изкупни цени и по-евтин внос на продукция.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.