1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Поздравление на аграрния министър по случай Деня на народните будители

Поздравление на аграрния министър по случай Деня на народните будители

 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ МИНИСТЪР НИХАТ КАБИЛ ДО УЧЕНИЦИТЕ И ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ В СИСТЕМАТА НА МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ПРОДОВОЛСТВИЕТО ПО ПОВОД ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ 

Скъпи ученици,

Драги учители, 

Днес е Денят на народните будители и макар учебната година в българското училище да тръгна различно от обичайното, в ден като този всички ние трябва да почетем традицията и многовековната любов на народа ни към знанието и да изразим уважението си към тези, които будят духовността у младите.

На всички тях – нашите 3225 учители и на над 28 000-те ученици от 97-те професионалните гимназии по селско и горско стопанство, ветеринарно дело и хранителни технологии, бих искал да пожелая да съумеят да съхранят в себе си онзи вечен стремеж към опознаване на новото, неизвестното, различното, необятното, красивото, достойното. Това, което ни води напред. Това, което вие, скъпи ученици, би трябвало да преоткривате всеки ден с помощта и вещите напътствия на своите учители и което би трябвало да ви дава енергия, мотивация и сили за бъдещето, което ви предстои. Бъдеще - сложно, динамично, високо технологично, изискващо огромни познания и непрестанно движение на мисълта, на идеите, на човешкия творчески дух и ентусиазъм. Бъдеще, изискващо от вас широта на погледа – далеч надхвърлящ рамките на днешното време и на онова, с което сте избрали да се занимавате. Бъдеще - европейско, мащабно, всеобхватно. Бъдеще, открито за инициативността и собственото ви въображение и предприемчивост. Бъдеще, което разкрива пред вас много повече възможности и което зависи най-вече от вашето желание да усвоите знанията за света – такъв, какъвто той е бил, е и ще бъде.

Тъкмо затова, уважаеми учители, именно днес, струва ми се, е най-важно да си пожелаем да запазим достойната си морална и гражданска позиция към проблемите на българското общество, но и високата си ангажираност към издигането на образователното и духовно равнище на българската нация и мотивиране на младото поколение за съпричастно и активно отношение към дневния ред на страната ни и неговото достойно бъдеще. Бъдеще, неизменно свързано с откриването, усвояването и затвърждаването на европейските ценности, много от които всеки от нас носи, но и такива, които тепърва открива, и за които вашата помощ е безценна.

Честит празник!

МИНИСТЪР НИХАТ КАБИЛ 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.