1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ПП Обединени земеделци по повод 25 години от демократичните промени

ПП Обединени земеделци по повод 25 години от демократичните промени

Демокрацията не е даденост, трябва да я отстояваме постоянно

Преди 25 години падна Берлинската стена – символ на тоталитарната система, на разделението между хората, на отнетата свобода. Този демократичен “взрив” в сърцето на Европа достигна и България и на 10 ноември комунистическият режим у нас също рухна.

Въпреки демократичните промени у нас обаче болезнено актуален е въпросът: Къде стигнахме четвърт век след тази знакова дата в нашата история?!

Равносметката: Въпреки че многопартийната система и демокрацията замениха комунистическата диктатура, 25 години продължаваме да се лутаме между завоите на прехода–ту наляво, ту надясно.                                                                                                 България  е член на Европейския съюз и НАТО, но тежкият преход продължава, а българите, макар и европейски граждани повече от две десетилетия, са най-бедните в Общността.

Докато другите страни от бившия социалистически лагер прочетоха досиетата на своето комунистическо минало, у нас фактите за тоталитарната държава – за институциите й, за Държавна сигурност, остават неразкрити.

Актуално изследване на общественото мнение е красноречиво: „94% от най-младото поколение (на възраст между 16 и 30 години) споделят, че не знаят почти нищо за този период”.

Затова българските политици са длъжници на младите хора и на обществото ни, което 25 години по-късно няма познание за този период. Истината за тоталитарното минало в България липсва в учебниците по история. Така, непрочетена, тя е подложена на постепенно заличаване, а комунистическият режим губи своята политическа оценка. Тъмните му страни са изместени от носталгия по миналото.

Не трябва да допускаме мълчанието по тази важна тема да заличава истината, както и да подминаваме опитите за настъпателна реставрация на авторитарния режим и 45-годишното безвремие. Тези опити са съзнателно прикрити зад различни прояви, отбелязващи годишнини на едно или друго събитие от времето на социализма. Подобен реверанс е отстъпление от демокрацията, която като общество не трябва да приемаме за даденост, а да отстояваме постоянно. 

България трябва окончателно да прочете досиетата и историята, скрита в архивите на ДС. Длъжни сме да направим тези факти достояние на нашите съвременници и на бъдещите поколения. Само така тоталитарният период няма да се повтори и България ще бъде правова и демократична държава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.