1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ПП Обединени земеделци подкрепя президентската инициатива за референдум с евроизборите

ПП Обединени земеделци подкрепя президентската инициатива за референдум с евроизборите

Ярко се откроява необходимостта от промяна на избирателната система, смятат от партията

ПП Обединени земеделци подкрепя инициативата на президента за насрочване на референдум за необходими промени в изборното законодателство, който да се проведе едновременно с изборите за Европейски парламент, заявяват в съобщение до медиите от партията.

В настоящата напрегната обществено-политическа ситуация и при сринатото доверие в институциите ярко се откроява необходимостта от промяна на избирателната система и начина на организация на изборите. Тази промяна трябва да бъде в посока на повече прозрачност, засилване на мажоритарния елемент, въвеждане на електронно гласуване и ограничаване на корпоративния и купен вот.

Още при старта на обсъждане на новия Изборен кодекс от ПП Обединени земеделци заявихме, че трябва да има национално допитване за задължителното гласуване, както и да стартира процедура за въвеждането на електронния вот. Това ще стимулира българските граждани да отидат до урните и да дадат своя глас.

Измененията в изборното законодателство трябва да бъдат с дългосрочна перспектива, а да не се правят с оглед на настоящата политическа конюнктура. Подготвеният от управляващите Изборен кодекс брани статуквото и не създава условия за промяна на днешната деформирана представителност на българските граждани в институциите, подчертават от ПП Обединени земеделци.

Промените в изборното законодателство не са извън тематиката на предстоящите избори за Европейски парламент. Един от важните европейски уроци, които политическата класа у нас демонстрира, че не е научила, е осигуряването на максимална прозрачност и представителност на мнението и вота на гражданите.

Много съществена част от дебата за българското присъствие в Европа е как избираме кой да ни представлява в голямото европейско семейство. От ПП Обединени земеделци смятаме, че с промените в изборното законодателство не трябва да се правят експерименти и затова е важно да се чуе мнението на суверена, пише още в съобщението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.