1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пръскането срещу насекоми, които са преносители на заразния нодуларен дерматит, ще започне в събота

Пръскането срещу насекоми, които са преносители на заразния нодуларен дерматит, ще започне в събота

Това стана ясно на извънредния Консултативен съвет по животновъдство

Пръскането с летателна техника срещу насекоми, които са преносители на заразния нодуларен дерматит, ще започне още тази събота. Към момента Областните дирекции по безопасност на храните извършват дезифекционни мероприятия около засегнатите ферми.

Това стана ясно на извънредния Консултативен съвет по животновъдство, който се проведе днес в сградата на Министерство на земеделието и храните. На него фермерите бяха подробно запознати с епизоотичната обстановка в страната, клиничните признаци на заболяването, както и с мерките които са предприети от МЗХ и Българска агенция по безопасност на храните. На животновъдите беше обърнато внимание да избягват посещенията на случайни хора и животни във фермите си. Ако това е невъзможно, те трябва да подсигурят защитно облекло и да извършват дезинфекция, защото заболяването се предава и по механичен път. Фермерите трябва да замрежат оборите и да обработват фермите и животните си с репеленти, за да се избегне заразяването на животни чрез кръвосмучещи насекоми. Животновъдите бяха информирани, че в следствие на ваксинацията са наложени ограничения за придвижване на живи животни и търговията с продукти от тях.

По думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, всички действия от страна на държавата се изпълняват възможно най-бързо. Според европейското законодателство, това е „жива ваксина“ и трябва първо да бъде констатирано огнище на болестта, след което да се премине към ваксинация. Министър Танева обяви, че от днес, фермерите с първите умъртвени животни ще получат обезщетенията и заяви, че всяка от страните трябва стриктно да изпълнява задълженията си по ликвидиране на заболяването.

„На 27 април първите 150 хиляди дози от ваксината срещу Заразен нодуларен дерматит ще бъдат доставени в България и вече всички налични дози са насочени към страната. От днес има потвърдено огнище на болестта и в Македония,“ каза Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните. Според изготвения план за ваксинация ще бъдат имунизирани всички възприемчиви животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив, както и някои рискови общини в областите Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград. Това са близо  350 хиляди едри преживни животни.

Изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев заяви, че заради потвърденото огнище на болестта в Македония и първоначалният план за дезинсекция ще бъде променен. Точният график за пръскане с летателна техника ще е готов  утре. Пръскането срещу насекоми с летателна техника ще започне първо около засегнатите зoни в Хасковско и Старозагорско.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.