1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителство, институции и експерти заедно работят по ЛИДЕР

Правителство, институции и експерти заедно работят по ЛИДЕР

 

От месец май вече се работи по проект “Селска мрежа и ЛИДЕР”, за чиято реализация усилията си обединиха правителствотото, Министерството на земеделието и горите (МЗГ), Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Фондацията за реформа в местното самоуправление (ФРМС).
чрез  проекта се цели да се повиши интересът и капацитетът на общностите и заинтересованите лица в селските райони да планират и използват финансови ресурси чрез работа в мрежа и чрез разработване и изпълнение на интегрирани местни стратегии за развитие. Заедно с това, проектът трябва да насърчи междуобщинското коопериране, особено между по-малките общини, както и да  способства за създаването на хоризонтални връзки между действащите лица в селските райони, включително обществени-частни партньорства.

Проектът има за цел да насочи усилията за активиране на местното ниво в пет географски района на страната.
На практика, новият проект разширява усилията и резултатите на един друг проект - “Устойчиво развитие на селските райони” на МЗГ и ПРООН, чрез който бяха създадени 11 местни инициативни групи по модела на инициативата ЛИДЕР+ за развитие на селските райони на Европейския съюз. В допълнение към това новият проект надгражда и работата на ФРМС по отношение на изграждането и укрепването на Национална мрежа за развитие на селските райони в България.
В резултат на реализацията на проект “Селска мрежа и ЛИДЕР” ще се направят първите крачки за формирането на Националната мрежа за развитие на селските райони в България, ще се доразвие и укрепи капацитетът на създадените местни инициативни групи и ще се разпространи техният опит и добри практики и в други общини на страната. Един от очакваните от проекта резултати е свързан и с обучението и изграждането на ядро от експерти по ЛИДЕР, които в перспектива ще могат да работят за прилагането на ЛИДЕР в цялата страна.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.