1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството одобри резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

По време на заседанието ЕК представи актуална информация относно свързаните с търговията въпроси на селското стопанство

Правителството се запозна с резултатите от редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което се проведе на 19 юли 2021 г. в гр. Брюксел. По време на него словенско председателство представи на министрите своята работна програма за втората половина на 2021 г. в областта на земеделието и рибарството. Сред основни акценти в нея са финализиране на пакета от законодателни предложения за реформата на ОСП, подготовката на Срещата на върха на ООН за продоволствените системи, както и мерки за справяне и предотвратяване на опасни болести по животните и вредители по растенията.

Министрите одобриха Заключенията относно съобщението на Комисията относно плана за действие за развитието на биологичното производство. България заяви, че стимулирането на малките биологични производители и преработватели следва да бъде приоритет.

По време на заседанието ЕК представи актуална информация относно свързаните с търговията въпроси на селското стопанство. В своята позиция България постави акцент върху защитата на интересите на българските производители, в процеса на преговорите по споразуменията за свободна търговия.

Делегацията на Хърватия информира Съвета за сериозната ситуация в сектора на животновъдството, с оглед повишените разходи за фуражи, дължащи се преди всичко на световната пазарна ситуация. Страната ни подкрепи искането на Хърватия към ЕК да разгледа възможностите за стабилизиране на сектор „Животновъдство“ и да подкрепи фермерите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.