1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството одобри резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

В областта на земеделието бяха гласувани Заключенията на Съвета относно Плана за действие при извънредни ситуации за гарантиране на продоволственото снабдяване и продоволствената сигурност по време на криза

Правителството одобри доклада на Република България от редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 12-13 декември 2021 г., в Брюксел.
Министрите постигнаха политическо споразумение относно Регламента на Съвета за определяне за 2022 г. на възможностите за риболов в Средиземно море и Черно море. Република България заяви пълната си подкрепа по предложението, като заложените в него риболовни възможности за страната ни се основават на приетите регионални мерки и ангажименти, в рамките на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море. Отчетени са наличните научни съвети и социално-икономическият аспект при риболова на калкан и цаца в Черно море. Достигната бе и спогодба по Регламента на Съвета за определяне на възможностите за риболов за 2022 г. във води на Съюза и води извън Съюза.
 
В областта на земеделието бяха гласувани Заключенията на Съвета относно Плана за действие при извънредни ситуации за гарантиране на продоволственото снабдяване и продоволствената сигурност по време на криза. В текста се казва, че засилената междусекторна и трансгранична координация и сътрудничество на ниво ЕС са съществени, за да се отговори ефективно на кризите, при спазване на националните и ЕС компетенции, без дублиране и припокриване на механизми. Страната ни одобри Заключенията и благодари за положените усилия за постигане на приемлив компромис по финалния текст.
 
Участниците в заседанието проведоха и дебат относно Нелоялните търговски практики във веригата за доставка на храни. Страната ни сподели становището на Европейския икономически и социален комитет за необходимостта от по-всеобхватна продоволствена и търговска политика на Европейския съюз, обхващаща цялата верига на доставки, както и насочване на вниманието към някои допълнителни аспекти, които биха допринесли за постигане на по-издръжлива и устойчива продоволствена система.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.