1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството се запозна с резултатите от Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството се запозна с резултатите от Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Основна тема на заседанието бе пазарната ситуация за селскостопански продукти в Съюза

 

Правителството се запозна с резултатите от заседанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по земеделие и рибарство, проведено на 20 март 2023 г. в Брюксел, Белгия.

Министрите разгледаха пакет от мерки на ЕК, насочен към подобряване на устойчивостта и издръжливостта на сектора на рибарството и аквакултурите в ЕС. Почти всички държави изразиха мнение, че действащата законодателна рамка на Общата политика в областта на рибарството не се нуждае от реформа, а от подобряване на прилагането. Обърнато бе и внимание за последиците за риболовната индустрия на ЕС от предложеното постепенно премахване на дънното тралене в защитените морски зони. В тази връзка Съветът подчерта необходимостта Комисията да осигури адекватно финансиране за предложените мерки, като се вземе предвид регионалните особености и дребномащабния риболов, както и геополитическите фактори.

Основна тема на заседанието бе пазарната ситуация за селскостопански продукти в Съюза, както по отношение на цялостното й състояние, така и във връзка с предизвикателствата пред отделни сектори и региони. Акцент беше поставен върху въздействието на вноса на селскостопански продукти от Украйна върху земеделските производители в страните в близост до конфликта, както и влиянието на продължаващите високи цени на суровини като енергия, фуражи и торове. По темата еврокомисарят Войчеховски информира министрите относно предложението на Комисията за предоставяне на подкрепа чрез кризисния резерв на земеделските производители в България, Румъния и Полша, които са най-силно засегнати от вноса на зърнени и маслодайни култури от Украйна. Основен акцент в българската позиция по темата бе предстоящото удължаване на либерализирането на търговията с Украйна до юни 2024 г. Страната ни отново подчерта, че е солидарна с Украйна, но това не трябва да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители. Редица държави, включително и България, подчертаха необходимостта в търговските преговори да се вземат предвид високите стандарти в ЕС в областта на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните изисквания.

В рамките на срещата бяха представени препоръки от Доклада за сектора на свиневъдството, като те бяха единодушно подкрепени от министрите на държавите членки.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.