1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството ще вземе адекватни мерки за подпомагане на засегнатите от сушата земеделски производители

Правителството ще вземе адекватни мерки за подпомагане на засегнатите от сушата земеделски производители

 

Правителството е решено да вземе навременни и адекватни мерки, които да подпомогнат земеделските производители, засегнати от сушата. Ситуацията е тревожна и са възможни сериозни икономически последствия, но в никакъв случай не може да се говори за бедствие. По смисъла на закона, бедствена ситуация има само когато непосредствено или косвено са застрашени животът и здравето на хората. Не сме изправени пред такава ситуация. Около тази позиция се обединиха премиерът Сергей Станишев и министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в Добрич.

Там те проведоха среща със земеделски производители. Основните теми бяха настъпилото засушаване, състоянието на посевите и кръгът от мерки, които трябва да бъдат взети, с цел компенсиране на възможните финансови вреди за земеделските производители.

Сред обсъдените идеи бяха разсрочване на задължения по краткосрочни кредити от Държавен фонд "Земеделие", по-бързо възстановяване на акцизите за горива, ползвани за селскостопанска дейност, възможно подпомагане със средства от държавния бюджет и др.

През следващата седмица министърът на земеделието и горите Нихат Кабил ще предложи като точка от дневния ред на МС да бъде обсъдена ситуацията около засушаването. Министър-председателят пое ангажимент да формира междуведомствена работна група, която да обсъди и предложи мерки за справяне с кризисната ситуация. През юли тази година Нихат Кабил ще внесе точка в дневния ред на Съвета на министрите по земеделие и рибарство от страните членки на ЕС с искане за финансова помощ за България заради сушата.

Преди срещата с премиера Станишев Нихат Кабил се срещна със земеделски производители от Добричка област и с представители на академичната общност в Добруджанския земеделски институт. Той призова производителите за конструктивност и обединяване на усилията с институциите във връзка с проблемите, породени от сушата. След срещата православен свещеник и мюсюлмански духовник отправиха молитви за дъжд.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.