1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Право на вода" получи подкрепата на Европарламента

"Право на вода" получи подкрепата на Европарламента

Новите правила имат за цел да подобрят достъпа до висококачествена чешмяна вода в целия Европейски съюз

Новата директива за питейната вода в Европейския съюз получи одобрението на Европарламента. Тя е изработена след проведена гражданска инициатива "Право на вода", която стана първата, превърнала се в законодателство.
 
Новите правила имат за цел да подобрят достъпа до висококачествена чешмяна вода в целия Европейски съюз. За това настояваха с подписите си над милион и 800 хиляди европейци, които застанаха зад инициатива за по-добър достъп до безопасна питейна вода.
 
Държавите членки ще гарантират безплатното предоставяне на вода в обществените сгради и ще насърчават ресторантите, столовите и доставчиците на кетъринг услуги да предоставят на клиентите вода безплатно или срещу ниска такса за обслужване. Правителствата трябва също така да предприемат мерки за подобряване на достъпа до вода за уязвими групи като бежанци, номадски общности, бездомни хора, както и за малцинствата.
 
До началото на 2022 година Европейската комисия ще изготви списък на веществата или съединенията, представляващи опасност за здравето, и ще извършва мониторинг над тях. Списъкът ще включва фармацевтични продукти, ендокринни нарушители и пластмасови микрочастици. Ще има строги ограничения за някои замърсители, включително олово. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.