1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преброените земеделски стопанства в Бургаско до момента са 2037

Преброените земеделски стопанства в Бургаско до момента са 2037

На база на данните ще се изготви позицията на България за общата селскостопанска политика за периода 2014 – 2020 г.

2037 са преброените земеделски стопанства в Бургаско до момента, съобщи  Лидия Станкова, директор на областната земеделска служба.

Тя подчерта, че целта на преброяването, което ще продължи до 30 ноември, е събиране на статистическа информация. На база на данните ще се изготви позицията на България за общата селскостопанска политика за предстоящия програмен период 2014 – 2020 г. Това е второто преброяване, което провежда нашата страна. Първото беше през 2003 г. преди България да стане пълноправен член на ЕС.

Преброяването се провежда на всеки 10 години, но това е първото, което е част от задължителната актуализация на данните от Евростат.

През 2003 г., когато е било преброяването, броят на земеделските стопанства е бил 41 хил., сега по предварителни списъци, които регионалната служба по земеделие е конкретизирала от различни източници, броят на стопанствата, които трябва да бъдат преброени в областта, е 33 362. Най-много са те в Руен - 5 879, 5 691 са в Бургас, 4000 – в Сунгурларе. Въз основа на този брой са определени 162 анкетьори. Тяхната дейност се наблюдава от 15 контрольори.

Всички анкетьори имат образец на анкетна карта с 61 въпроса. Част от въпросите са за размера на стопанството, отглежданите култури, и колко хора работят в него. Станкова, каза също, че са получили много голямо съдействие от страна на местната власт в лицето на кметовете на общини, що се отнася до актуализирането броя на стопанствата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.