1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преброяването е стъпка към политики за насърчаване на агроекологията

Преброяването е стъпка към политики за насърчаване на агроекологията

Във Врачанско вече са анкетирани над 2000 стопанства и близо 1000 в Монтанско

Агроекологията е сред приоритетите в европейската политика за насърчаване на селското стопанство и не е случайно, че в типовите въпросници за преброяване на земеделските стопанства през 2010 г. специално внимание се обръща на биоземеделието и биоживотновъдството, като възоснова на резултатите от това преброяване ще се разработят бъдещите политики за насърчаване на екологичното производство. Това съобщи пред журналисти по време на преброяване на едно от стопанствата в района на град Мездра експертът от Областната дирекция „Земеделие” – Враца, Габриела Борисова.

Журналистите посетиха кравефермата на Венцислав Монов край град Мездра, която е категоризирана в първа категория и разполага с модерно торище, според критериите за екологично производство. В стопанството се отглеждат над 50 млечни крави и телета, като за последните четири години стопанинът е вложил близо 250 000 лева за модернизиране на фермата.

Според собственикът Венцислав Монов преброяването на земеделските стопанства е от изключителна важност за хората от бранша, тъй като ще покаже реалната картина в животновъдството днес. Неговите лични очаквания са, че на база на актуалната статистика ще могат да се направят съответните анализи, които да подпомогнат предприемачите в тяхната бъдеща дейност.

Преброяването във Врачанско и Монтанско върви по план, съобщиха експерти от двете областни дирекции по време на събитието днес. Във Врачанско вече са анкетирани над 2000 стопанства и близо 1000 в Монтанско. Стопаните не срещат трудности при анкетирането, не са засечени случаи на поява на мними преброители, допълни Габриела Борисова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.