1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преброяват млечните стада

Преброяват млечните стада

Целта на преброяването на млечните стопанства е да се направи ясна и точна сметка каква млечна квота може да изпълни областта ни още от догодина като цяло за областта

 

Много рядко във фермерските стопанства, които се занимават с производство на мляко, има крави от чисти породи. Недостигът на суровина за работа, както и изключително малкия процент на младите хора, които се занимават с производство на мляко са сред основните проблеми на бранша. Има цели села, където вече не се отглежда нито една крава и няма изгледи този вид поминък да се съживи.
 
Такива са констатациите на участниците в анкетирането на в анкетирането на млечното говедовъдство в област Монтана, информира директорът на областната дирекция "Земеделие и гори" д-р Димитър Митов. За община Монтана анкетирането е стигнало около 90 процента, а тя е най-голямата и тук се гледат най-много крави.
 
Целта на преброяването на млечните стопанства е да се направи ясна и точна сметка каква млечна квота може да изпълни областта ни още от догодина като цяло за областта. Разпределението й ще става от новосъздадения Регионален млечен борд, но всеки млекопроизводител трябва сам да реши според възможностите си какво количество мляко със сигурност ще да осигури за пазара. Защото след 2007 год., ако страната стане член на Европейския съюз, както неизпълнението на квотата за мляко, така и преизпълнението й, ще се санкционират финансово.
 
Другият важен въпрос е, че всеки производител на мляко трябва да доказва с нужните документи два пъти в месеца не само какво е количеството на суровината, но и качеството й, тъй като тези показатели за необходими за базата при определянето на квотите.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.