1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преброяват всички преживни животни в Шуменска област

Преброяват всички преживни животни в Шуменска област

Въведени са и постоянно действащи мерки срещу птичи грип

До 26 февруари в Шуменска област ще бъде направено пълно преброяване на всички дребни и едри преживни животни по повод предстоящата ваксинация срещу болестта „син език”. По инициатива на областната дирекция по безопасност на храните, това ще се извърши едновременно с преброяването на домашните птици във всички 10 общини в региона.

В областта са въведени постоянно действащи мерки срещу болестта „птичи грип” заради откритите две огнища в съседната област Бургас.  Една от  превантивните мерки е спешно преброяване на домашните птици. По предложение на дирекцията по безопасност на храните, областната епизоотична комисия реши заедно с преброяването на птиците да се направи и преброяване на всички преживни животни.  Техният точен брой е необходим за предстоящата ваксинация срещу болестта „син език”, затова пълните списъци ще се предоставят и на ветеринарните лекари, съобщиха от областната дирекция по безопасност на храните. На 11 февруари изтече срокът, в който общинските епизоотични комисии трябваше да раздадат на кметовете формуляри за преброяването, съобщи д-р Емил Илиев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” в дирекцията по безопасност на храните.

Стопаните, които отглеждат по едно или две животни за лични нужди, също трябва да им направят идентификация, защото в противен случай животните няма да бъдат ваксинирани срещу „син език”, предупреждават от дирекцията по безопасност на храните.

Автор: Йордан Йорданов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.