1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пред НАП Варна трябва да декларират доходите си над 2000 земеделци

Пред НАП Варна трябва да декларират доходите си над 2000 земеделци

Субсидиите, получени през 2011 година, следва да се отразят в годишната данъчна декларация

Регистрираните земеделски производители, които са получили субсидии (финансиране) през 2011 година, трябва да ги декларират пред приходната агенция и да заплатят дължимия данък до 2 май. Субсидиите, получени през 2011 година, следва да се отразят в годишната данъчна декларация, като се впишат в приложение №2 или 3 в зависимост от реда за облагане на доходите, съобщават от НАП Варна.

2090 са земеделците от областта, регистрирани в Областна дирекция ”Земеделие”- Варна в края на изминалата година, които трябва да декларират доходите си за предходната година пред приходната агенция. Регистрираните земеделски производители  трябва не само да подадат годишна декларация, но така също и да начислят и платят данък за получените доходи през 2011 година. Дължимият данък е в размер на 10%, но законът им позволява да намалят облагаемия доход от непреработена продукция с 60%, за преработена продукция с 40% нормативно признати разходи и с размера на внесените задължителни осигурителни вноски, отбелязва Дарик радио.

Земеделските производители, които се облагат по реда на  едноличните търговци, не могат да намаляват данъчната си основа с нормативно признати разходи. За тях данъчната ставка остава 15% върху разликата от получените приходи през изминалата 2011 година  и доказаните разходи.

5% отстъпка  от данъка за довнасяне получават онези земеделски производители,  които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис и  внесат дължимия данък в срок до 2 май 2012 г.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци може да се намери на сайта на НАП www.nap.bg. Консултации може да се правят и на националния телефон на НАП 0700 18 700.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.