1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преди кандидатстване - справка при ветеринаря

Преди кандидатстване - справка при ветеринаря

След 9 юни ще бъде ясен окончателният брой на заявените животни под селекционен контрол

Преди да подават заявления за подпомагане по директните плащания за животни под селекционен контрол, фермерите е добре да направят справка в електронната система ВЕТИС. Достъп до нея имат ветеринарните лекари и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция. Данните към агенцията се подават от развъдните организации и след проверка се вкарват от Агенцията в системата.

Това ще спести време и евентуални грешки при заявяването от страна на животновъдите, категоричен е проф. д-р Васил Николов, изпълнителен директор на Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството. Към момента в системата ВЕТИС са вкарани 217 хил. животни, които са под селекционен контрол, съобщи още той. И припомни, че в системата могат да постъпват данни до края на месец май. След тази дата – от 1 до 9 юни - могат да се правят корекции във ВЕТИС, но фермерите подлежат на съответните санкции.

Сроковете за подаване на заявленията за подпомагане по директните плащания са същите. Едва след 9 юни ще бъде ясен окончателният брой на заявените животни под селекционен контрол. Тогава ще могат да бъдат изчислени и съответните ставки за отделните видове животни.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.