1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предлагаме повече защитени зони, отколкото са изискванията на ЕС

Предлагаме повече защитени зони, отколкото са изискванията на ЕС

 

Предложението на Национално управление по горите е свързано с прецизиране на границите на част от разглежданите защитени зони, а не с тяхното отпадане. Предложението е мотивирано подробно на базата на максимално коректен екологичен анализ и принципите, от които се ръководи Европейската комисия при изграждането на екологичната мрежа НАТУРА 2000.  

Основната отправна точка в анализа на предложените защитени зони е тяхната качествена характеристика съобразно правилото 20-60%, от което се ръководи Европейската комисия в преговорния процес при приемане на предложенията за национални екологични мрежи на страните членки.

Резултатите от анализа за представителността на горските типове местообитания показа, че в предложената мрежа са включени 67 % от горите, които отговарят на критериите на НАТУРА 2000. За отделни широкоразпространени типове горски местообитания представителността надвишава 75 %. Това значително надхвърля очакванията и изискванията от страна на Европейската комисия спрямо България във връзка с прилагането на Директивата за хабитатите.

В този контекст, Национално управление по горите предложи пред Националния съвет за биологично разнообразие допълнителното прецизиране на границите на най-големите защитени зони, включени в предложението на екологичните неправителствени организации. Списъкът от защитени зони, предложени за допълнително прецизиране на граници, не включва зони по българското Черноморие. 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.