1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предлагат ловният сезон за прелетен дивеч да бъде открит седмица по-рано

Предлагат ловният сезон за прелетен дивеч да бъде открит седмица по-рано

 

Ловен сезон 2006 - 2007 г. за прелетен дивеч да бъде открит на 12 август /събота/, вместо седмица по-късно - на 19 август. Това предлагат на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил членовете на Ловния съвет, който е консултативен орган, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите.
Съгласно Правилника за приложение на Закона за лова и опазване на дивеча, откриването на ловния сезон за прелетен дивеч е 15 август. Българските граждани ловуват този вид дивеч в събота и неделя, както и в дните, обявени за официални празници, се посочва в мотивите за предложението. Тази година българските ловци следва да открият ловния сезон на 19 август. Същевременно чуждестранните им колеги ловуват прелетен дивеч през всички дни от седмицата. Това означава, че първият ловен излет за тях ще е на 15 август – четири дни преди официалното откриване на сезона за българските ловци, което би ги поставило в неравностойно положение, пише в мотивите.
Ловният съвет е консултативен орган към министъра на земеделието и горите. В състава му влизат широк кръг представители на Национално управление по горите, научни институти, на министерствата на финансите, вътрешните работи, околната среда и водите, правосъдието, неправителствени организации, изявени ловни деятели.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.