1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предложение до парламентарната комисия по земеделие подготвя Областният съвет по земеделие в Плевен

Предложение до парламентарната комисия по земеделие подготвя Областният съвет по земеделие в Плевен

 

Земеделските структури в Плевен - областната дирекция на Държавен фонд “Земеделие” и областната дирекция “Земеделие и гори”, вече са подготвили свои предложения до парламентарната комисия по земеделие за решаване на проблемите в региона. предложенията касаят договорните отношения и размера на субсидиите. От тази година не искат нотариално заверени договори, в които са визирани собствениците на земята, с което се ощетяват интересите на собствениците, например в случай на получаване на рента. Субсидиите пък от тази година се дават по нова схема - няма квоти за отделните административни области.

Новият начин на разпределение на субсидиите увеличава броя на стопаните, които ги ползват. Поради непроменения размер на тези субсидии се оказва, че парите, които стопаните получават, са много малко. Справка с ръководството на ОД на ДФ “Земеделие” в Плевен показа, че плащането на субсидиите за пролетниците продължава.

Зам.-областният управител Айдън Исмаилов, настоява да бъде нормативно уредено носенето на имуществена отговорност от председателите на земеделските кооперации, защото в региона има немалко случаи на злоупотреби и самоволно разпродаване на имущество точно защото председателите не носят имуществена отговорност.

Фиксирането на изкупни цени на зърното противоречи на принципите на пазарната икономика. Затова от областната администрация ще настояват да бъде обсъдено и записано като предложение цената на зърното да бъде адекватна на увеличените разходи за производство.

Тези и други предложения ще бъдат обсъдени на свиканото за петък заседание на Областния съвет по земеделие, в работата на което ще участва областният управител. Всички предложения ще бъдат прецизирани и в писмен вид изпратени за разглеждане от парламентарната комисия по земеделие.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.