1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предложенията на ЕК за реформа на ОСП ще отслабят сектора

Предложенията на ЕК за реформа на ОСП ще отслабят сектора

Това смятат депутати в Аграрната комисия на Европарламента

Предложенията на Европейската комисия за реформа на Общата селскостопанска политика ще отслабят сектора, смятат депутатите в Аграрната комисия на Европарламента. Дни преди началото на лятната ваканция народните представители избраха докладчиците по отделните теми, които трябва да представят своите резултати.

Испанката Естер Херанс Гарсия от групата на Християндемократите отговаря за националните стратегии към ОСП. Според нея предложенията на Комисията не дават яснота за бъдещите екологични норми в селското стопанство. Единственото сигурно нещо е, че Брюксел иска да съкрати субсидиите, което застрашава общностния характер на аграрната политика, изтъкна тя пред своите колеги. Херанс Гарсия се изказа и против въвеждането на таван при директните плащания.

Голям брой депутати изразиха съгласието си с критиките на испанската представителка. Германецът Алберт Дес стигна дори дотам да предложи Европейският парламент да отхвърли изцяло предложенията на Европейската комисия.

Докладът за управлението и проверките в Общата селскостопанска политика ще бъде съставен от германският депутат Улрике Мюлер от групата на Либералите. По думите на Мюлер основните акценти в тази част на Общата селскостопанска политика трябва да са опростяването на бюрокрацията и намаляването на контролните посещения при фермерите.

Френският социалдемократ Ерик Андрио ще докладва за пазарните отношения в аграрния сектор. Според него Европейската комисия не е достатъчно амбицирана да регулира пазара. Фермерите трябва да получат повече възможности за подсигуряване срещу финансови рискове, смята Андрио. Той поиска и допълнителни мерки за интервенции от страна на Брюксел, когато пазарите изпаднат в кризисна ситуация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.