1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предоставят държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски производители

Предоставят държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски производители

Подпомагането има за цел да се компенсират вредите в следствие от природни бедствие или неблагоприятни климатични условия

 

С разрешение на Европейската комисия от 17 октомври 2007 г. № С/2007/5185 България ще предостави държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски производители за напълно пропаднали площи в следствие на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия.

Държавната помощ за земеделски култури на декар пропаднала земя, както и сроковете за кандидатстване и изплащане ще се определят с решение на Управителния съвет на ДФ "Земеделие".

По схемата на финансиране бенефициенти ще бъдат физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски производители съгласно Наредба № 3 от 1999 г.

Подпомагането има за цел да се компенсират вредите в следствие от природни бедствие или неблагоприятни климатични условия. Загубите ще бъдат изчислявани на ниво отделно стопанство. За тази цел ще бъдат сформирани експертни комисии за извършване на оценка състоянието на площите, засети със земеделски култури, на отделните производители. Комисиите ще извършват проверки на място и ще издават констативни протоколи.

След 1 януари 2010 г. за загубите, свързани със сушата, ще бъде прилаган чл. 9 от Директива 2000/60/ ЕС на Европейския Парламент и на Съвета по отношение на земеделието.

Министерство на земеделието и продоволствието ще включи съответната метеорологична информация за неблагоприятните климатични условия в следващите годишни доклади, при условията определени в Регламент № 1857.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.