1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предприемач отговаря пред съда

Предприемач отговаря пред съда

Обсебил зърното на 20 добруджански фермери

Окръжният съд в Добрич даде ход на делото срещу 60-годишния Филчо Колев от Пловдив, съобщава Дневник. В качеството си на пълномощник на семейната фирма "Стан-Тех" ЕООД той незаконно е присвоил 12 247 тона пшеница и 1 458 тона царевица от реколта 1998 г. на стойност близо 1,9  милиарда неденоминирани лева. Зърното е собственост на 20 земеделски кооперации и арендатори, които са го оставили на съхранение в приватизираната от "Стан-Тех" зърнобаза в Балчик съгласно договори за влог.

Непосредствено след внасяне на зърното в силозите Колев е започнал да продава големи количества от него на фуражни заводи и мелници в страната, а през есента на 1998 г. реализирал експорт с кораби от пристанище Варна. Според държавното обвинение действията на предприемача са нарушили цялостния зърнен баланс на областта и на страната. Освен това престъплението е повлияло негативно на икономическото състояние на фермерите, които са останали без средства за производство за следващите години.

За свидетели в процеса са призовани 47 души, представители на 11 кооперации, 5 еднолични търговци, две дружества и един частен земеделски стопанин.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.