1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предприети са действия за събиране на вземанията от длъжниците на „Напоителни системи” ЕАД

Предприети са действия за събиране на вземанията от длъжниците на „Напоителни системи” ЕАД

Снимка:

В момента в „Напоителни системи” ЕАД се извършва цялостен финансов одит

Това заяви изпълнителният директор на „Напоителни системи” ЕАД, Елица Попова, по време на кръглата маса на тема „Състояние и перспективи пред „Напоителни системи” ЕАД. Срещата се проведе днес, 27.05.2010 г., в централата на КТ „Подкрепа”, с участието на министъра на земеделието и храните, Мирослав Найденов, зам.-министър Цветан Димитров, управители на клонове на „Напоителни системи” и представители на двете синдикални организации в Дружеството.

„Напоителни системи” го има и ще трябва да го има”, заяви министър Мирослав Найденов и допълни, че е необходимо да започне преструктуриране и оптимизиране на Дружеството”. Елица Попова, обясни, че в момента в „Напоителни системи” ЕАД се извършва цялостен финансов одит, за да се установи възможността за оптимизиране на структурата и състава на Дружеството. Проверяват се и случаи на безстопанственост във всички клонове на „Напоителни системи” за последните 3 години. Одитът се прави от новосъздаденото звено „Вътрешен контрол” и юристите към Централно управление на Дружеството. Предварителните резултати, показват нарушения, свързани със спазването на финансовата дисциплина, договорните отношения и условията за тяхното анексиране и др. Извършват се проверки за незконни строежи в имоти на Дружеството, с цел отстраняването им. Създадена е и работна група за разработване и внедряване на Система за финансово управление и контрол (СФУК). Предприети са мерки за съдебни и извънсъдебни действия за събиране на вземанията от длъжниците на „Напоителни системи” ЕАД. По отношение на неразплатените задължения от държавата към „Напоителни системи”, Елица Попова съобщи, че дружеството кандидатства пред „Българската банка за развитие” АД, съгласно Решение № 197 от 8.04.2010 г. на МС за приемане на механизъм за уреждане на задълженията по републиканския бюджет.

Заместник-министърът на земеделието, Цветан Димитров, обобщи, че за „правилното преструктуриране на „Напоителни системи” е неоходимо да се разграничи обществената от чисто пазарната функция на търговското дружество”. Двете синдикални организации се обединиха около становището, че диалогът между всички заинтересовани трябва да продължи, за да се решат проблемите в „Напоителни системи” ЕАД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.