1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Председателят на Държавната агенция по горите не вижда алтернатива на заменките

Председателят на Държавната агенция по горите не вижда алтернатива на заменките

 

Още 130 заявления, с които частни фирми искат да сменят свои гори с лесове от държавния горски фонд, чакат на бюрото на шефа на Държавната агенция по горите Стефан Юруков. Това съобщи самият Юруков.. Той обясни, че е разписал досегашните сделки, защото законодателят не е дал друг начин, по който държавата да се отърве чрез по-прозрачни методи от гори, които не са ценни.

Юруков се оправда, че 7-8 месеца се въздържал да подпише исканията за тези договори, защото чакал промяна в закона, която да забрани подобни сделки. Това обаче не станало, а и той бил изкушен да сложи парафа си, тъй като държавата спечелила от заменките. Юруков призна, че исканията са били от тиражираните вече в медиите бизнесмени Красимир Гергов, Христо Ковачки и Тодор Батков.

В действителност обаче продажбата на непродуктивни гори чрез друга процедура не е и забранена от закона. Юристи уточниха, че Законът за държавната собственост позволява частници да купят гора от държавата, но по доста по-тромава процедура, а и на по-висока цена. Първо масивът трябва да се изключи от горския фонд, а това става в строго определени случаи. След това областният управител трябва да уреди независима оценка.

Вчера стана ясно, че Юруков е подписал още две заменки, с които направените от новото ръководство на ведомството замени стават 12 за общо над 4000 дка.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.