1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Председателят на ВАС: Съдът е безпристрастен, екоминистерството не е защитило парк "Странджа"

Председателят на ВАС: Съдът е безпристрастен, екоминистерството не е защитило парк "Странджа"

 

Нямам основание да не съм убеден в безпристрастността на съдебното решение за парк "Странджа". Това заяви председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Константин Пенчев.

Председателят на ВАС подчерта, че решенията на съда са независими, съдът не може да определи съдбата на "Странджа", той само се произнася по правилността на заповедта за природен парк "Странджа", по административни актове.

Константин Пенчев попита защо досега МОСВ не е взело спешни мерки, за да спре действията по отмяна на статута на защитената територия и защо едва сега министърът внася програма за "Странджа" в Министерски съвет. Какво направи досега изпълнителната власт – нищо, каза Пенчев. Той предположи, че това е така, за да се прехвърли отново топката в полето на съда. Когато всички наболели проблеми на страната се прехвърлят към съда, мисля, че трябва да кажа нещо, отбеляза Пенчев и продължи: "Има още един сериозен фактор, който влияе върху съда – общественото мнение, уличният натиск, медиите".

Председателят на ВАС обяви, че не би искал да занимава журналистите с конкретните заплахи към съдиите и отново зададе въпрос: "Когато обществото казва кое е единственото правилно решение, има ли нужда от съда". Председателят на ВАС припомни, че историята помни случаи, в които обвиняемият е получил смъртна присъда, само защото обществото е искало това. Той изрази съмнения, че ще може да се сформира петчленен състав на Върховния административен съд, който да се произнесе по решението на тричленния състав за обявяване на нищожността на решението за обявяване на природен парк "Странджа".

Пенчев е притеснен дали ще се намерят съдии, които да гледат този случай заради силния уличен натиск. "Тези 80 съдии ходят стресирани. Някой трябва да защити и тях", посочи председателят на ВАС. Според Константин Пенчев принципът за случайно разпределение на делата се отнася само до докладчика по съответното дело. Пенчев призова, ако някой има данни за корупция на съдиите във ВАС, да го каже, защото той лично не е гръб на никого.

Междувременно днес за 17-та поредна седмица около 30 природозащитници се събраха пред Министерския съвет. Освен че се обявиха в защита на отложените от "Натура 2000" територии, те настояваха и за връщането на статута на природен парк "Странджа".

Младите еколози пяха химна на Странджа и издигнаха плакати: "Искаме Странджа да остане", "Искаме Странджа жива", "Ние сме едно с природата". Деси Димитрова от сдружение "За Земята" потвърди, че протестите ще продължат до възстановяване статута на природен парк "Странджа" и приемане на пълния списък от защитени територии като част от европейската екологична мрежа Натура 2000.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.