1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Представиха обобщени данни от ИАРА за борбата срещу бракониерите от началото на година до края на месец ноември

Представиха обобщени данни от ИАРА за борбата срещу бракониерите от началото на година до края на месец ноември

Снимка:

Близо 3,5 тона е конфискуваната риба от проверки през последните дни в страната

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ г-н Майдън Сакаджиев и областният управител на област Плевен г-н Илиян Йончев дадоха съвместна пресконференция във връзка с направените дарения от риба на различни институции в града по случай Никулден.

Областният управител на Плевен г-н Илиян Йончев благодари на ИАРА за направените дарения от близо 100 кг. риба на Домашния социален патронаж в Плевен и на студентския стол на Медицински университет – Плевен. „Надявам се Изпълнителна агенция по рибарство и аквкултури още по-активно да работи в Северозападния район и през новия програмен период 2014 - 2020 г. от нашия регион да има доста проекти в областта на рибарството и аквакултурите, за да покажем, че рибари има не само по морето, но и по река Дунав и вътрешността на страната“, заяви г-н Йончев по време на пресконференцията.

Изпълнителният директор на ИАРА г-н Сакаджиев заяви, че през новия програмен период по Програмата морско дело и рибарство ще залегне създаването на Местни инициативни рибарски групи /МИРГ/ и по река Дунав, като две от тях се очаква да бъдат именно в Северозападния район. Към момента МИРГ-ове има основно по морето и само една по река Дунав -  МИРГ „Тутракан - Главиница Сливо поле“, допълни още той.

Г-н Сакаджиев представи обобщени данни от ИАРА за борбата срещу бракониерите от началото на година до края на месец ноември, както и актуални данни от проверки на инспекторите през последните дни в страната.

ОБОБЩЕНИ ДАННИ

Борба срещу бракониери

По данни от Информационно-статистическата система на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) за периода от началото на годината до края на месец ноември 2013 г., служителите на ИАРА са извършили 17 816 проверки в страната, като са конфискувани 203 552 метра бракониерски мрежи.

Конфискуваната риба от отделите “Рибарство и контрол” на ИАРА от началото на годината до края на месец ноември възлиза на близо 20 тона /19.82 тона/.

Като от нея:

-  10.54 тона е върната във водоеми;
-  8.42 тона е дадена в дарение;
-  0.87 тона е унищожена.

От началото на 2013 г. са съставени 2 220 акта за установени административни нарушения. Съставените констативни протоколи са 27 482, а влезлите в сила наказателни постановления са 1 242 бр.

Само за тази седмица са извършени над 450 проверки в страната по водоеми и търговската мрежа.

Конфискуваната риба към дата /6 декември 2013 г./ е близо 3,5 тона. Рибата е дарена на над 31 социални домове в страната, социални патронажи, Българска хранителна банка, почти във всички областни центрове в страната и много общини.

За последните дни са съставени над 45 акта за стопански риболов, за нерегламентирана продажба и транспорт на риба.

Улов на риба през 2013 г.

Данни за улов на риба през периода 01.01.2013 г. –  30.11.2013 г.

Общото количество улов на риба и други водни организми от стопански риболов в страната за периода от началото на годината до 30 ноември 2013 г. е както следва:

  • В Черно море – 9 204.82 тона
  • В река Дунав – 112.74 тона
  • Във вътрешните водоеми на страната – 9.89 тона

Консумация на риба в България

По данни на НСИ, средно на лице от домакинство в България годишната консумацията на риба и рибни продукти през 2012 г. е 5,4 кг. Очаква се и през 2013 г. тази консумация от  5 - 6 кг. годишно да бъде запазена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.