1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Представители на малките и средни производители излязоха с декларация до Димитър Греков

Представители на малките и средни производители излязоха с декларация до Димитър Греков

Авторите настояват за таван на директните плащания

Представители на малките и средни земеделски стопанства в страната излязоха с декларация до министърът на земеделието и храните Димитър Греков. В нея се настоява агроведомството да вземе политически решения, с които да бъдат подпомогнати малките и средни фермери и наред с преразпределителното плащане да приложи и намаление и таван на директните плащания.

Според авторите на декларацията намалението на директните плащания трябва да започне от 15 000 евро със задължителните 5%, а за субсидии над 300 000 евро да се наложи пълен таван. Средствата от таваните да се използват целево за мерки по ПРСР, свързани с приоритетните за България отрасли като животновъдство, зеленчукопроизводство и други.

„Ние представителите на малките и средни земеделски стопанства, искаме да насочим вниманието на Министерството на земеделието и храните и на цялата общестественост към неравномерната структура на земеделското производство, при която има няколко много големи стопанства и множество малки производители, на прага на оцеляването. Липсва стабилната среда от производители с малък и среден размер, които да осигуряват заетост и жизненост в селата“, се посочва в декларацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.