1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Представители на УС на НСОРБ се срещнаха с председателя на Народното събрание и министъра на земеделието

Представители на УС на НСОРБ се срещнаха с председателя на Народното събрание и министъра на земеделието

Предложенията ще бъдат представени на председателя на Народното събрание Цецка Цачева

Принципно съгласие бе постигнато за облекчаване на ограниченията относно разпореждането от страна на общините с т. нар. „остатъчен земеделски фонд“ по член 19 от Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи. Това стана по време на работна среща на представители на УС на Националното сдружение на общините на Република България с министъра на земеделието и храните Десислава Танева и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В момента върху тези земи има 5-годишен мораториум и те не могат да бъдат предмет на разпоредителни сделки от страна на общините.

На срещата в парламента бе постигната договорка да се подготвят критерии и конкретни предложения за облекчаване на мораториума за земи, които касаят конкретен инвестиционен интерес, разкриване на нови работни места и развитие на техническата инфраструктурата. Текстовете ще бъдат подготвени от работна група от експерти на НСОРБ и Министерството на земеделието и храните. Предложенията ще бъдат представени на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. От своя страна Цачева пое ангажимент да изпрати предложенията на всички парламентарни групи, след което да бъдат внесени за обсъждане в ресорните комисии.

Освен това, представителите на НСОРБ разговаряха с председателя на парламента Цецка Цачева относно предстоящите промени в Закона за нормативните актове. Заявена бе необходимостта те да бъдат обсъдени предварително с представителите на местната власт, тъй като голяма част от промените касаят местната власт и техни компетенции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.