1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Представители на животновъдни организации се срещат с агрокомисар Войчеховски в Брюксел

Представители на животновъдни организации се срещат с агрокомисар Войчеховски в Брюксел

Инициативата е на Атидже Алиева-Вели

На 9 юни по покана на евродепутата Атидже Алиева-Вели представители на различни браншови организации от България, предимно от сектор животновъдство, ще се срещнат с агрокомисар Войчеховски в сградата на Европейската комисия в Брюксел. Това е първата по рода си среща между представители на български земеделски организации и европейски комисар по земеделие.

Целта е да се даде гласност на проблемите и трудностите, с които се сблъсква секторът и да постави браншът своите въпроси и искания пряко към Комисаря. И още: „Фермерите изразиха сериозното си разочарование, че правителството не води диалог с тях. Земеделието беше забравено в предложения от правителството пакет от антикризисни мерки. Редица сектори са напълно изключени от подпомагането, по извънредните мерки, което нарушава сериозно тяхната конкурентоспособност, по отношение на колегите им от другите европейски държави и води до закриване на ферми“, информира сайтът на ДПС.

На срещата част от темите, които ще се дискутират, са: високите цени на горива, техника и консумативи за земеделско производство; подпомагане на сектора и в частност на тези, които до сега бяха изключени от всякакви извънредни държавни помощи; изравняване на нивата на директните плащания между държавите; зелени мерки; важността от включването на всички заинтересовани страни в процеса на преработка на Националния стратегически план по ОСП и други.

„Ние искаме земеделският бранш пряко да участва във взимането на решенията, които ги засягат и да има възможността да представи, националните ни специфики, нужди и проблеми, пред компетентните Европейски органи“, сподели Атидже Алиева-Вели. - Само чрез диалог и съвместна работа, можем да се уверим, че нуждите на нашите земеделски производители са чути и че са предприемат адекватни, своевременни и целенасочени мерки в подкрепа на сектора, както на европейско, така и на национално ниво.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.