1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предстои да бъде премахната горната граница на средствата, усвоявани по горските мерки

Предстои да бъде премахната горната граница на средствата, усвоявани по горските мерки

Частници и общини в момента могат да кандидатстват по мерки 223 и 226

Две са мерките по ПРСР, свързани с българската гора – 223 и 226. Това заяви в Разлог Валентина Маринова, главен секретар на агенцията по горите, предаде радио „Фокус”.

Данните показват, че усвояемостта по двете мерки е между 1 и 2%. Маринова обясни, че основната причина се дължи на страха, който изпитват част от бенефициентите при кандидатстване. В момента по двете мерки могат да кандидатстват частници и общини.

Заради ниската усвояемост Маринова обясни, че се предвиждат промени. Предстои да бъде премахната горната граница на средствата, които се усвояват и таванът от 300 хил. лв. да отпадне. В най-скоро време в „Държавен вестник” предстои да бъде публикувана друга новост – вече не 1500, а 5000 метра горски път ще улесняват работата на екипите на пожарната при гасенето на горски пожари. Освен това, така ще се усвоява и повече дървесина. Маринова обясни, че идеята е с отварянето на повече пътища в горите в тях да навлизат все повече хора.

За регион Благоевград тя подчерта, че е имало изоставане по Програмата за развитие на селските райони. След направена и приета нотификация е взето решение от началото на 2012 г. собствениците на гори вече да могат да кандидатстват и да получават субсидии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.