1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предстои дискусия за дефиниране на понятието „активен фермер“

Предстои дискусия за дефиниране на понятието „активен фермер“

Решението трябва да се представи на Европейската комисия до 1 август

На 7 юли ще заседава работна група, която ще дискутира върху предложените от земеделското министерство критерии за определяне на понятието „активен фермер“. Взетото решение трябва да се представи на Европейската комисия до 1 август тази година. То е от изключителна важност, тъй като през следващия програмен период директни плащания ще получават само стопаните, признати за „активен фермер“.

Прилаганите досега  схеми за директни плащания в ЕС показват, че в някои случаи субсидии се получават от лица, които не извършват селскостопанска дейност или тя е незначителна. Това налага тяхното изключване от този род подпомагане, за да могат средствата целенасочено да отиват при така наречените “активни фермери“. Европейският регламент включва в негативния списък и площи, които естествено се поддържат в състояние за паша, без да е необходима дори минимална дейност. Летища, водни съоръжения, спортни игрища и места за отдих също попадат в тази категория.

Излизането от негативния списък може да стане, само ако фермерът докаже, че получаваните от него директни плащания са поне 5% от общите му неземеделски приходи през най-близката данъчна година.
Работната група може да разшири негативния списък, упоменат в Европейския регламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.