1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предстои утвърждаване на правила за съгласуване на процедурите по ЗОП

Предстои утвърждаване на правила за съгласуване на процедурите по ЗОП

В началото на следващата година наредбите по някои от мерките за прилагане на ПРСР ще се преразгледат

Най-късно до средата на следващата седмица изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) ще утвърди вътрешни процедури и правилник за съгласуване на процедурите по ЗОП, които общините планират да провеждат в изпълнение на одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР). Веднага след като бъдат подписани, правилата ще бъдат публикувани на интернет страницата на фонда, за да може всички общини с подадени и одобрени за изпълнение проекти по програмата да се запознаят с контрола, който ДФЗ–РА ще осъществява по прилагането на законодателството за провеждане на обществените поръчки. Това заяви заместник изпълнителният директор на ДФЗ – РА Светослав Симеонов пред представители на близо 70 общини на провелата се днес в София конференция на в-к „Пари” – „Финансиране и управление на спечели общински проекти по европейските фондове”.

За да се намалят нередностите в процедурите по ЗОП в аналог на приключващата програма САПАРД, г-н Симеонов прикани представителите на общините да четат внимателно всички наредби и правила без да правят опити да заобикалят закона чрез неправомерно разделяне на процедурите или прилагане на три оферти за големи като стойност поръчки. В противен случай рискуваме да подложим под съмнение половин милиард лева за вече договорени общински проекта по Програмата за развитие на селските райони, уточни той.

В началото на следващата година наредбите по някои от мерките за прилагане на ПРСР ще се преразгледат. Предстои до края на януари да бъде изготвено и постановление за възстановяване на разходите по ДДС за общинските проекти по ПРСР за 2010 г., съобщи още заместник изпълнителният директор на ДФЗ-РА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.