1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предварителни разговори с Европейската комисия за ПРСР

Предварителни разговори с Европейската комисия за ПРСР

Целта е да се пренасочат средства от по-непопулярните мерки

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е започнало предварителни разговори с Европейската комисия за преструктуриране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заради надхвърления финансов ресурс на подадени проекти по мерки на програмата, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов на семинар в Трявна. Целта е да се пренасочат средства от по-непопулярните мерки на програмата към тези, при които е надхвърлен финансовият ресурс, заради големия интерес на бенефициентите.

Обсъден е вариант да не бъде отваряна мярка 341 от ПРСР с ресурс 120 млн. лв. Допълнителни средства могат да бъдат пренасочени и от мярка 141 за подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране, по която също интересът е много малък. Ако обаче интересът на бенефициентите се засили по отношение на непопулярните мерки, няма да бъдат пренасочвани средства и тогава по подадените проектни предложения по ПРСР, за които няма да има средства по мерките, просто няма да се подпишат договори. От ЕК са посочили, че е добре да се популяризират мерки по програмата, по които няма засега интерес.

50 % от бюджета на мярка 121 е за закупуване на земеделска техника, трайни насаждения, напоителни съоръжения и други. Именно там има завишен интерес на фермерите и ресурсът в тази част на мярката е надхвърлен. Действително голяма част от проектите, които са внесени, са за закупуване на земеделска техника, каза зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Светослав Симеонов.

Останалите 50 % по мярката са: 15 % (70 млн. евро) за изпълнение на нитратната директива; 15 % са за сектор мляко (70 млн. евро), 15 % за животински стопанства извън сектор мляко и 5 % са за инвестиции за сгради и друга недвижима собственост. Тези средства не могат да бъдат прехвърляни за инвестиции за техника и са с т. нар. резервирани бюджети, обясни зам.-министър Преслав Борисов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.