1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предвижда се повишаване на цената на дървесината

Предвижда се повишаване на цената на дървесината

У нас тя е 14 лв./куб. м, а в Австрия – 80 евро/куб. м

 

 

Фирмите, които печелят от държавните гори, трябва да плащат дървесината на адекватна цена, заяви на дискусия за бъдещето на българската гора Олег Попов, депутат от Коалиция за България.

Той даде за пример Австрия, където годишният дърводобив е около 2 млн. куб. м, а приходите са 150 млн. евро. У нас при 4.5 млн. куб. м  добита дървесина годишно приходите са три пъти по-малко - едва 50 млн. евро. Сърбия има същата събираемост, но от около 1.5 куб. м. В България дървеният материал се изкупува от големите фирми по 14 лв./куб. м, а в Австрия се плаща по 80 евро.

Схемата, заложена в проектозакона за горите, ще вдигне приходите с 50% и те ще се приближат до европейските, смята Попов, който е един от вносителите. Проектът предвижда държавата да откупува добитата от частни фирми дървесина и после да я продава от склад.

Законопроектът за горите се задържа в парламента, защото преди месец двама депутати от ДПС оттеглиха подписите си от него. Това стана точно след като бе одобрен на първо четене от комисиите по земеделие, околна среда  и води и  по правни въпроси. Така и не стана ясно защо се отдръпнаха хората на Доган. Предвиденият в законопроекта фонд "Българска гора" не може да бъде създаден заради споразумението ни с Международния валутен фонд. България е обещала на МВФ да не прави извънбюджетни фондове. Споразумението изтича през март 2007 г.

"Допреди няколко години бракониери изсичаха незаконно приблизително по 1 млн. кубика, не вярвам, че нелегалният добив вече е сведен до 100 000 куб. метра, както твърдят от Националното управление по горите", заяви Олег Попов.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.