1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предвиждат по 0.50 лв./дка задължителна такса срещу градушки

Предвиждат по 0.50 лв./дка задължителна такса срещу градушки

Законопроектът се мотивира със зачестилите екстремни прояви на неблагоприятни климатични събития

Новост за земеделските производители, готви ресорното ведомство. Всички стопани, които са получавали подпомагане по схемата за единно плащане на площ през предходната стопанска година, ще трябва да плащат задължителна вноска за борба с градушките и другите природни бедствия. Министерството публикува бъдещия закон за бедствията за обществени консултации.

Планира се създаването на държавно предприятие, което няма да формира печалба поради характера на дейността му и няма да бъде обявявано в несъстоятелност. От министерството предлагат вноската да бъде 50 стотинки на декар. Парите ще постъпват в общ фонд, където ще участва държавният бюджет и застрахователните дружества. Целта е годишно да се събират около 30 милиона лева ресурс за защита на земеделието от природните стихии. От бранша очакват работните срещи.

Законопроектът се мотивира със зачестилите екстремни прояви на неблагоприятни климатични събития, по-интензивните градови процеси и поразяването на райони, които до момента не са считани за градобитни. Милев допълва, че е важно във формирането на бюджета да бъдат включени и други заинтересовани страни – сред които общините. Те не са съгласни да поемат финансово защитата от градушки и на градовете.

Новата система трябва да увеличи покритието на защитените от градушки площи. С урбанизираните територии това на практика означава около 90%, останалите десет са погранични, буферни зони, в които не може да бъде осъществявана такава дейност. В рамките на земеделското производство обработваемите площи са около 36 милиона декара.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.