1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преговори за удължаването на разрешителното за хербицида глифозат ще се проведат в Брюксел

Преговори за удължаването на разрешителното за хербицида глифозат ще се проведат в Брюксел

Решения все още не се очакват, но дебатите със сигурност ще доведат до нови дискусии

Преговори за удължаването на разрешителното за хербицида глифозат ще се проведат в Брюксел. Европейската комисия е предложила нов срок от 10 години. Държавите-членки ще обсъдят предложението по време на заседание на Постоянната комисия за растения, животни, храни и фуражи, което е насрочено за 19 и 20 юли.

Решения все още не се очакват, но дебатите със сигурност ще доведат до нови дискусии в обществото, смятат запознати с процедурите в Европейския съюз. Очаква се ново гласуване на ниво експерти през есента, след парламентарните избори в Германия.

Преди година Европейската комисия удължи с нови 18 месеца разрешителното за веществото, след като 28-те страни не успяха да постигнат квалифицирано мнозинство "за" или "против". През май тази година, след научни становища,според които глифозат не причинява рак при хората, здравният комисар Витенис Андриукайтис предложи нов десетгодишен срок, с пет години по-кратък от максималния.

В Германия мненията относно хербицида са разделени. Докато канцлерът Меркел и земеделският министър Шмит подкрепят удължаването на разрешителното, агроведомството е против. Затова и Берлин се въздържа при последните гласувания на европейско ниво.

В същото време противниците на хербицида постигнаха частичен успех, събирайки повече от 1 милион подписа от цяла Европа. Така гражданската инициатива получи правото да представи искането си пред Европейската комисия и да настоява за нейното аргументирано становище.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.