1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Премиерът Бойко Борисов ще връчи договори по схема "Помощ в дома"

Премиерът Бойко Борисов ще връчи договори по схема "Помощ в дома"

Снимка:

Събитието ще се състои днес в столичния хотел „Шератон“

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и премиерът Бойко Борисов ще връчат на представители на общини договори за безвъзмездна финансова помощ по схема "Помощ в дома" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Събитието ще се състои днес в столичния хотел „Шератон“.

Схемата цели да създаде устойчив модел, чрез който по иновативен и гъвкав начин да се предоставят услуги за лична помощ, подкрепа и социално включване. Договарящ орган е Агенцията за социално подпомагане, а бюджетът възлиза на над 32 милиона лева. С тези пари общините могат да предлагат почасови грижи в домашна среда за възрастни, самотно живеещи хора и хора с увреждания.

Съществуващите социални патронажи ще могат да разширят дейността си, като създадат Звена за услуги в домашна среда, а в населените места, в които няма развита услуга "Домашен социален патронаж" ще може да се създадат самостоятелни Центрове за услуги в домашна среда. Предвидено е в новите звена и центрове да бъдат назначени безработни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.