1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Премиерът е освободил председателката на Селскостопанската академия Светла Бъчварова

Премиерът е освободил председателката на Селскостопанската академия Светла Бъчварова

Снимка:

Временно длъжността ще се изпълнява зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов

Министър-председателят Бойко Борисов е освободил председателката на Селскостопанската академия Светла Бъчварова заради констатираните нарушения в доклада на Сметната палата. На нейно място временно длъжността ще се изпълнява зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов. Той ще съвместява двете длъжности. Георги Костов ще има задачата да организира и конкурс за избор на нов председател на Селскостопанска академия.

Още в петък миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че ще поиска от Борисов освобождаването на Бъчварова и назначаването на Георги Костов за председател на академията заради констатираните нарушения при одита на Сметната палата. Найденов допълни, че когато Бъчварова е била зам.-министър в правителството на Сергей Станишев, тя също е съвместявала двете длъжности. От своя страна Бъчварова обвини Сметната палата в нарушение на законодателството, тъй като не е получила окончателния одитен доклад. От Сметната палата отвърнаха на обвиненията й и съобщиха, че проектът на доклада е връчен на Бъчварова на 30 май и в законовия 14-дневен срок тя е изпратила становище по него.

В окончателния одитен доклад, издаден с разпореждане на председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров, няма фактологични промени, които да водят до нова законова процедура за уведомяване и възможност за възражение от ръководителя на академията.

Съгласно Закона за Сметната палата окончателният одитен доклад е изпратен на проф. Бъчварова в качеството й на ръководител на одитирания обект с обратна разписка на 24 юни. Тъй като докладът е изпратен и на главния прокурор, Сметната палата не го публикува на интернет страницата си, нито е оповестявала данни от него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.