1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Премиерът и министър Василева откриха Регионалната система за отпадъци в Аксаково

Премиерът и министър Василева откриха Регионалната система за отпадъци в Аксаково

Снимка:

Тя ще обслужва близо 365 000 души от общините Аксаково, Белослав и Варна

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и колегите й Ивайло Московски, министър на транспорта и Красен Кралев – на спорта, откриха в Аксаково новата регионална система за управление на отпадъци. Тя ще обслужва близо 365 000 души от общините Аксаково, Белослав и Варна. Изградени са депо, сепарираща и компостираща инсталации. Съоръжението, финансирано по ОП „Околна среда 2007-2013“ бе пуснато в действие. Стойността на инвестицията е 28,2 млн. лв.

„Само за година сме дали над 350 млн. лв. за пречиствателни станции и съоръжения по морето. Последно ни остава на „Златни пясъци“. Заедно с колегите от Реформаторския блок паралелно работим и по АМ „Хемус”. Смятам, че бързо ще напреднем през следващите години“, заяви премиерът Борисов.

„С 48 милиона лева ще бъде модернизирана и разширена пречиствателната станция в комплекс „Златни пясъци“, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която подписа договора по проекта с кмета на крайморския град Иван Портних. По думите й работата може да започне още през пролетта на 2016 г. Част от сумата е за възстановяване на инвестицията, която община Варна направи в дълбоководното заустване на отпадни води в курортния комплекс.
В церемонията участваха кметът на Варна Иван Портних, евродепутатът Емил Радев и народният представител Радан Кънев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.