1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Премиерът впечатлен от АГРА 2010

Премиерът впечатлен от АГРА 2010

За българското селско стопанство се отварят много добри перспективи

Отлична изложба, видях много интересни неща, българските компании се представят добре – така описа впечатленията си от АГРА 2010 министър-председателят  Бойко Борисов. Близо час той разглеждаше щандовете на  Международната селскостопанска изложба, която се провежда в панаирния комплекс в Пловдив.

Премиерът беше толкова впечатлен от експонатите, че лично помогна да се вдигне бялото покривало над премиерен  модел брана на известна българска компания за селскостопанска техника, която е наела цялата 7-а палата, за да покаже новите си изделия. С  минзухари го посрещнаха на щанда на Селскостопанската академия. Кошници с ябълки и орехи му подари екипът на Института по овощарство. Бойко Борисов опита и новия сорт български чери домати, които са с по-високо съдържание на витамин С и вещества, предпазващи от рак и стареене. Той е селектиран от Института по зеленчукови култури.

Нали тук няма ГМО, попита Борисов, когато видя лимоните гиганти, тежащи над 1 килограм,  на щанда на Аграрния университет. Учените го увериха, че са произведени по биологичен път.  

За българското селско стопанство се отварят много добри перспективи, заяви министър-председателят, припомняйки, че само за 2 месеца в него са влезли 762 милиона лева, размразено е финансиране и по други програми, а също – и срещата на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолуш в Брюксел.

В началото на март очакваме и комисаря по енергетиката, по-нататък и другите ще посетят България, съобщи Бойко Борисов.

Общо 74 нови продукта демонстрират участниците в АГРА 2010, която се провежда от 23 до 27 февруари в Международен панаир Пловдив. Представени са експонати на 450 фирми от 26 държави.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.