1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Препариран лъв задържаха на „Капитан Андреево“

Препариран лъв задържаха на „Капитан Андреево“

Снимка:

Предстои РИОСВ – Хасково да състави акт за административно нарушение

По време на митническа проверка на „Капитан Андреево“ е задържан турски гражданин, пътуващ от Виена за Ирак. Пътникът се опитал да превози препариран африкански лъв (Panthera leo). За случая е уведомена РИОСВ в Хасково и на място е извършена проверка. Установено е, че лицето е представило фактура за покупка, но без необходимите документи по CITES (Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна). Деянието е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие.

Предстои РИОСВ – Хасково да състави акт за административно нарушение, а Законът за биологичното разнообразие предвижда глоба от 2000 до 10 000 лв. за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци имуществена санкция от 5000 до 30 000 лв.

Съгласно изискванията на ЗБР препарираното животно е оставено на митническо съхранение до влизането в сила на наказателно постановление, след което ще бъде отнето в полза на държавата и предоставено на природо-научен музей.

CITES е международно споразумение за опазване на дивата природа, което цели да предотврати изчезването на видове в резултат от търговия с тях. Основният принцип на Конвенцията е осъществяване контрол на търговията със застрашени видове. Това става чрез въвеждането на специална система от разрешителни, издадени от съответните власти в страните членки на Конвенцията. Нейн обект са около 30 000 вида животни и растения. С приемането на България в ЕС страната ни се задължава да изпълнява регламентите на Евросъюза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.