1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преработватели ще търсят инвестиции за животновъдството

Преработватели ще търсят инвестиции за животновъдството

 

Кризата за суровини в хранителната промишленост притиска производителите, затова на общото си събрание през следващата седмица фирмите от Българската асоциация по хранителна и питейна индустрия ще обсъждат варианти, които да предложат на държавните органи. Това обяви новият председател на асоциацията Димитър Зоров при честването на деня на хранително-вкусовата промишленост, отбелязан в сряда. Целта е до година-две тези производства да се модернизират, така че след 2007 г. да има суровини за хранителната индустрия", обясни Зоров.

Едва 21 на сто от кравефермите в момента отговарят на хигиенните норми, подобно е състоянието и на животновъдните комплекси, които отглеждат месо за преработка, сочи статистиката. Значителен ресурс на този етап ще бъде отпуснат по програма САПАРД, която от две седмици отново приема проекти. Тогава беше подписан анекс към финансовото споразумение за 2004 г., което позволи да се отпуснат още 450 хил. евро. Голяма част от тези средства ще се използват за финансиране на проект в кланици и животновъдни ферми, поясни агроминистърът Нихат Кабил.

Кланиците, месопреработвателните предприятия и търговските организации, преработващи и търгуващи с говеждо месо, трябва да регистрират всеки етап от приемането и клането на животните, разфасовката и продажбата на кланични трупове. Това предвижда приетата от правителството Наредба за изискванията при етикетиране на месо от говеда и продукти от говеждо месо. В нея са отразени основните моменти за задължителното етикетиране, спецификацията за доброволно етикетиране, проследимост, изискванията за етикетиране при внос на говеждо месо. Контролът по спазването на изискванията за етикетиране на говеждо месо и продукти от него се осъществява от органите на ДВСК.

Наредбата, която влиза в сила от 1.07.2006 г.,  ще даде възможност за защита на потребителите срещу невярна и подвеждаща информация. Тя е разработена на основание чл. 4 от Закона за храните и във връзка с поетите ангажименти в Националната програма за приемане достиженията на правото на Европейския съюз.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.